minciuna2Pentru ca am avut atat de multe mesaje si intrebari in legatura cu tema articolului anterior, am hotarat sa “deconspir  secretul” si sa fac publica metoda prin care iti poti da seama cu usurinta si fara nici o indoiala, atunci cand esti mintit.

Inainte de a continua, as vrea sa iti amintesc faptul ca, din punctul meu de vedere, nu merita sa iti traiesti viata vanand minciunile altor oameni.

Exista in acest moment foarte multe informatii despre limbajul trupului si microexpresiile persoanelor care demonstreaza lipsa de integritate. Poate ai fost curios si ai citit si tu o parte dintre ele.

Reactia mea dupa ce am vazut cat de complexa poate deveni interpretarea unui gest, a fost urmatoarea:

“Doamne, in mod sigur in felul asta pot deveni paranoica!

Sunt multe microexpresii si gesturi inconstiente iar combinatiile lor duc la foarte multe interpretari.

In mod sigur voi ajunge sa cred ca sunt inconjurata de mincinosi daca stau sa urmaresc toate astea. In plus, fiind atat de ocupata sa fiu atenta la gesturile lor, nu ma voi putea conecta cu adevarat la ceilalti oameni si, mai mult ca sigur voi fi incongruenta.

Deci, voi ajunge sa ma comport intr-un fel care ar starni suspiciune. Astfel ceilalti oameni ar putea crede ca am ceva de ascuns. Si asta ar fi foarte adevarat, as avea de ascuns faptul ca le analizez fiecare gest. :)

Nu e de mine asa ceva! Mai bine uit tot ce am aflat.”

Ca orice om, am patit-o si eu de cateva ori in viata asta.

Am fost mintita de oamenii in care aveam cea mai mare incredere si i-am mintit pe cei pe care ii iubeam cel mai mult.

Motivele?

Motivele lor le-am inteles cu adevarat abia dupa ce le-am inteles pe ale mele.

De fiecare data cand am mintit am facut-o pentru ca mi-a fost frica de ceea ce s-ar fi intamplat daca spuneam adevarul.

Domnul Stoian a confirmat acest lucru:

“Minciuna este o constructie logica pe care o construim atunci cand ne simtim vulnerabili si neadaptabili la mediu.

Fundamentul minciunii este relatia. Atunci cand omul nu primeste ceea ce are nevoie in relatie cu tine, va cauta inafara relatiei ceea ce ii lipseste. “

Din punctul meu de vedere nu e neaparat necesar sa se intample asta.

Se intampla in cazul oamenilor care nu au incredere in ei si care nu au puterea de a spune ceea ce le lipseste in relatie.

Se intampla in cazul oamenilor care nu pot sa isi exprime vulnerabilitatea si care nu isi pot asuma cu adevarat viata pe care o traiesc.

Se intampla in cazul oamenilor care vor sa isi demonstreze valoarea bazandu-se pe coborarea celorlalti.

Si DA, din pacate,  sunt foarte multi care nu au reusit sa depaseasca aceste provocari.

Cu toate astea, cred ca exista in viata fiecarui om un moment cand devine cu adevarat CONSTIENT DE SINE. Cand intelege ca lipsa de integritate ii aduce doar suferinta si singura cale spre o viata traita in armonie si fericire este aceea de a sti, a spune si a face exact ceea ce simte in interiorul lui.

De aceea, inainte de a te gandi cum sa ii prinzi pe mincinosii din viata ta, intreaba-te care sunt motivele pentru care eviti sa spui adevarul.

Mai mult decat atat, fii foarte atent la momentele cand te minti singur. Pentru ca sunt covarsitor de multe astfel de momente in viata fiecaruia dintre noi.

Cand vei reusi sa prinzi fiecare tentativa a ta de a ascunde adevarul, vei fi foarte priceput sa vezi asta si la ceilalti oameni.

Aminteste-ti ca oamenii din jurul tau nu sunt decat oglinzi care iti arata ceea ce ai nevoie sa stii pentru evolutia ta.

Acestea fiind spuse, continui acum articolul cu “secretul” promis. Pentru ca uneori poate fi vital sa stii ce sa faci in cazul in care banuiesti ca esti mintit.

Imagineaza-ti urmatorul scenariu: Banuiesti ca esti mintit, insa nu ai nici o dovada. Ba mai mult, uneori te intrebi daca nu cumva ai luat-o razna sa iti imaginezi lucruri atat de grave despre celalalt.

Cum de banuiesti? Pentru ca INTUIESTI.

Poate ai trait si tu momente cand ai avut un sentiment in legatura cu o situatie sau o persoana si ai incercat sa ignori acel sentiment, iar mai tarziu ti-ai dat seama ca era adevarat ceea ce simteai.

Acel sentiment este dat de INTUITIA TA. Ea, intuitia ta, va functiona din ce in ce mai bine pe masura ce tu esti din ce in ce mai conectat cu tine insuti, din ce in ce mai atent la emotiile tale si vei valoriza din ce in ce mai mult mesajele pe care le primesti de la ea.

OK, sa spunem ca banuiesti ca esti mintit.

Primul lucru pe care il ai de facut este sa iti creezi o mica strategie.

Ce vei face cand vei sti adevarul? (E foarte important sa te intrebi asta inainte de a porni la drum. Ce alegi sa faci daca banuiala ta e adevarata? Hotaraste acum, cand esti in echilibru emotional. Altfel, momentul adevarului risca sa fie destul de periculos pentru tine si pentru acea relatie.)

Dupa ce ai strategia creata si stii ce vei face daca se confirma banuiala ta, creaza un context in care celalat sa fie foarte relaxat.

Pur si simplu fa in asa fel incat celalat sa se simta bine, in siguranta, sa fie linistit si relaxat.

Imagineaza-ti ca el/ea sta pe un fotoliu. Vii spre el/ea din lateral, pui mana pe umarul lui/ei drept si intrebi in gluma exact ceea ce banuiesti.

Exemple: “Ce mai face amanta ta?” sau “ Ti-au ajuns banii pe care i-ai luat pentru … ?”

Si acum momentul adevarului:

Daca se intoarce catre tine, isi ia timp pentru raspuns facand tot felul de gesturi si iti raspunde cu o intrebare sau o afirmatie : “ Ce ai?  sau “ Ai innebunit?” poti fi sigur ca e adevarat ce ai intrebat.

Luat prin surprindere, intr-un moment de relaxare, omul se va da de gol. Apoi este alegerea ta ce faci cu faptul ca ai aflat ceea ce voiai sa afli. Poti spune ca stii, sau poti spune ca ai glumit. :)

Daca iti raspunde la fel de relaxat, fara sa se intoarca catre tine, facand in continuare ce facea, inseamna ca banuiala ta e gresita.

Poate spune razand: “Foarte bine face, multumesc!”, sau “ As vrea eu… doua!”, sau “ Nu mi-au ajuns ca mi-am luat un yacht.”  Orice ar spune, daca reactia lui/ei e instantanee si este in continuare foarte relaxat/a, inseamna ca te-ai inselat. Omul nu iti ascunde ceea ce credeai tu ca iti ascunde.

Iti poate ascunde insa altceva! :)  Si asa vei ajunge sa fii obsedat de asta.

De aceea nu iti recomand sa folosesti metoda asta decat in caz de extrema urgenta.

Cum ti se pare?

Sunt foarte curioasa sa stiu ce gandesti tu acum.

Multumesc!

Cu drag,

Oana

Comments