In timpul unui curs de vanzari le vorbeam participantilor despre cata putere are sa spui multumesc si sa fii recunoscator. O participanta a tinut sa intareasca mesajul cu o poveste care a fost o mare lectie pentru ea. Ne-a povestit ca fetita ei de 5 ani a venit intr-o zi acasa si i-a spus foarte entuziasmata ce a invatat in acea zi:

“Doamna ne-a invatat sa spunem in fiecare dimineata 5 lucruri pentru care suntem recunoscatori.”

“Nu mi s-a parut ceva extraordinar”, ne-a spus in continuare mama. “Numai ca, la cateva zile, sambata, fetita a venit sa ma trezeasca dimineata”.

“Mami, mami,  trezeste-te, este timpul sa spunem pentru ce suntem recunoscatoare azi.”

Mama a fost foarte derutata, pentru ca niciodata pana atunci nu se gandise pentru ce ar putea sa fie recunoscatoare. Asa ca a gasit repede o strategie pentru a trage de timp si i-a spus fetitei:

“Bine, este timpul sa spunem pentru ce suntem recunoscatoare azi. Tu esti prima. Pentru ce esti tu recunoscatoare azi?”

Fetitei nu i-a trebuit mult timp si, cu un zambet larg si cu ochii stralucind de bucurie, a inceput sa-i spuna:

“Azi sunt recunoscatoare ca este sambata si stau toata ziua cu tine.

Azi sunt recunoscatoare ca mergem la piscina.

Azi sunt recunoscatoare sa stiu sa inot.

Azi sunt recunoscatoare ca avem soare.

Azi sunt recunoscatoare ca imi faci un ousor bun cum imi place mie.”

Probabil ca se gandise la toate astea inainte sa isi trezeasca mama si poate ca erau mult mai multe, dar avea de spus doar cinci. Asta era regula invatata la gradinita.

Pentru mama, insa, nu a fost asa de simplu si a recunoscut ca tot ce a facut a fost sa se foloseasca de ideile fetitei pentru a spune si ea cinci motive de recunostinta.

 

“Dar, de atunci, in fiecare dimineata cand ma trezesc ma intreb pentru ce sunt recunoscatoare si, in primul rand, ii sunt recunoscatoare fetitei mele ca m-a invatat sa fiu recunoscatoare.”

In timp ce ne povestea, in inima mea s-a nascut un frumos sentiment de recunstinta pentru acea educatoare – si pentru alti asemenea educatori – care ii invata pe copii recunostinta.

De multe ori le aducem aminte copiilor nostri, cand primesc ceva, sa spuna multumesc, dar cati dintre noi le explicam cate motive avem sa fim cu adevarat recunoscatori in fiecare zi?

Cand noi, ca parinti incurajam de la o varsta frageda sentimentul de recunostinta, ii ajutam pe copiii nostri sa fie constienti de acest dar minunat – Viata.

Asta imi aduce aminte ca in cadrul cercetarilor de la Institutul Heart Math s-a descoperit ca, atunci cand esti intr-o stare de recunostinta si apreciere, esti mai creativ, rezolvi problemele mai bine si esti mai inteligent.

De fapt asta ne dorim si noi pentru copiii nostri.

Ceea ce nu am stiu pana acum, este ca, atunci cand ii invatam starea de recunostinta pe copiii nostri, ii ajutam sa creasca armonios, sa fie creativi, inteligenti si sa gaseasca mai usor solutii.

Tu ce cale ai gasit sa-i inveti pe copiii tai recunostinta?

Cu recunostinta pentru toti aceia care isi invata copiii sa fie recunoscatori,

Zoia

 

 

Comments