succes2In ultimii ani am stat de vorba cu sute de parinti, din dorinta de a-i sustine sa isi indeplineasca cu bucurie si impacare rolul de ingrijitori si indrumatori ai copiilor lor.

Multe temeri, griji, revolte si dureri am intalnit.

Neputinta si furia in fata unui adolescent razvratit. Teama pentru viata unui copil bolnav. Grija pentru siguranta si linistea unui copil care incepea gradinita. Speranta si frica de esec pentru un copil ce dadea un examen. Frustrare pentru sistemul de invatamant rigid si incapabil sa trezeasca in copiii nostri bucuria si curiozitatea cunoasterii.

Provocator peisaj, nu-i asa?

Ai spune ca in tot acest amalgam de emotii si evenimente de viata, singura speranta pe care o pot avea parintii este aceea de a supravietui.

“Sa treaca ziua de azi, luna asta sau anul asta si apoi ma mai linistesc si eu putin.” De zeci de ori am auzit astfel de afirmatii.

Uneori ma intreb cum pot oare parintii sa depaseasca cu bine toate astea.

Desigur mai sunt si clipe pline de iubire nemarginita, bucurie imensa, satisfactie, implinire si sens pe care orice parinte le traieste in timp ce insoteste un copil pe drumul vietii.

Una peste alta, viata e frumoasa si merita sa traim aceasta experienta! :)

Si totusi, nu ma pot abtine sa spun ca lucrurile pot fi mult mai usoare si mult mai pline de bucurie, semnificatie si sens daca parintii sunt constienti de rolul pe care il au in dezvoltarea armonioasa a copiilor lor.

Opreste-te cateva clipe si intreaba-te:

  • Ce vrei cu adevarat pentru copilul tau?
  • Ce calitati speri sa isi dezvolte si sa ia cu el in viata de adult?

Cel mai probabil vrei sa fie fericit, independent si realizat. Vrei sa se bucure de relatii care sa il implineasca si sa traiasca o viata plina de sens si scop.

Acum gandeste-te ce procent din timp petreci, in mod intentionat, pentru a dezvolta aceste calitati la copilul tau.

Daca esti ca majoritatea parintilor, iti faci griji ca petreci prea mult timp incercand doar sa treci de ziua respectiva (si uneori doar de urmatoarele 5 minute) si prea putin pentru a crea experiente care sa-l ajute pe copil sa prospere – atat in prezent cat si in viitor.

Pentru ca, la fel ca majoritatea parintilor si tu esti foarte procupat sa il determini pe copilul tau sa faca ceea ce crezi tu ca e mai bine pentru el.

Si, pentru ca esti OM si nu poti trai la infinit in conditii de stres, VREI LINISTEA TA. Vrei sa fii ascultat, sa fie ordine si armonie in casa si sa simti ca familia ta infloreste.

Si pentru a obtine toate astea, de multe ori „te transformi in dusmanul copilului tau”. Crezi ca vrea sa te supere neaparat. Faci si spui lucruri pe care mai apoi le regreti. Dai ordine, impui si stabilesti reguli si pedepse, pe care nici tu nu le poti respecta.

Opreste-te, o clipa doar! Nu este necesar ca lucrurile sa fie asa!

Totul se simplifica in momentul in care constientizezi ca inainte de toate, atunci cand cresti un copil, ai un obiectiv pe termen lung. Obiectiv pe termen lung care schimba complet perceptia despre clipa prezenta.

Ce optiuni crezi ca are un copil caruia i se impune cu autoritate sa faca ceea ce vor altii?

Prima optiune: Devine umil si face tot ceea ce ii ceri. Nu are curajul sa spuna ce simte si ce gandeste. Devine las, incapabil sa isi apere drepturile si daca cineva ii vorbeste cu voce impunatoare, nici nu se gandeste ca ar putea face altceva decat sa asculte. Asta doar atunci cand cei care il asupresc sunt de fata. Pentru ca pe la spatele lor…

A doua optiune: Devine rebel si neaga tot ceea ce esti, faci sau spui tu. Iar despre provocarile pe care le are un rebel in aceasta societate, nu cred ca are sens sa mai vorbim.

Cum ar fi, insa, daca te-ai gandi ca fiecare moment dificil este venit pentru a te ajuta sa creezi un context de invatare pentru copilul tau?

Pana la urma el este cel mic. Creierul lui se dezvolta intr-un ritm pe care nu il poti grabi si are nevoie de foarte multe experiente pentru a ajunge sa stie cate stii tu acum.

MOMENTELE IN CARE INCERCI, PUR SI SIMPLU, SA SUPRAVIETUIESTI SUNT, DE FAPT, OPORTUNITATI DE A-TI AJUTA COPILUL SA INFLOREASCA.

Schimba doar aceasta perceptie.

O lupta intre frati este o oportunitate de a-i invata cum  sa isi exprime si sa isi gestioneze emotiile, cum sa colaboreze cu alti oameni, cum sa se respecte pe ei insisi si pe cei din jurul lor.

O nota mica este o oportunitate de a-l invata pe copilul tau sa nu renunte la prima piedica atunci cand isi doreste ceva. Il poate invata sa aleaga intre beneficiul pe termen scurt si cel pe termen lung. Il poate invata sa isi asume consecintele faptelor sale. Il poate ajuta sa isi gestioneze emotiile in cazul unui esec.

Un eveniment traumatic este o sansa pentru a intari spiritul copilului tau si a-l face mai puternic, daca nu este negat sau trecut cu vederea.

Schimband aceasta perceptie nu vei mai fi tentat sa aplici o pedeapsa atunci cand copilul tau face ceva “gresit”.

Pedeapsa nu il ajuta pe copil sa se dezvolte. Doar ii muta atentia de pe ce a facut pe pedeapsa aplicata. In loc sa fie suparat ca nu a invatat destul si a luat o nota mica, acum este suparat pentru ca nu are acces la calculator doua saptamani. Nu ai rezolvat nimic. Doar ai crescut frustrarea din relatia voastra. Atat. (Unde mai pui ca inventivitatea unui copil de a scapa de o pedeapsa poate fi foarte mare si astfel efectele pedepsei pot fi mult mai grave decat greseala initiala.)

Aceasta mica schimbare de perceptie te va ajuta sa iti pastrezi calmul si sa gestionezi cu usurinta momentele dificile.

Pentru ca nu va mai fi despre SUPRAVIETUIRE. VA FI DESPRE SUCCES.

DA, iti poti programa copilul pentru SUCCES!

Si treaba asta este mult mai usoara decat PROGRAMAREA PENTRU ESEC de care multi dintre adultii si copiii de acum au parte in fiecare zi.

Pentru asta este nevoie, pentru inceput, sa faci urmatoarele:

  • Defineste cu mare claritate CE ESTE SUCCESUL PENTRU TINE, ACUM. Este el diferit de SUCCESUL DE ACUM 20 de ani? Sau 10 ani? Daca DA, ce anume a provocat aceasta schimbare?
  • Intreaba-te: Cum arata oare SUCCESUL pentru copilul meu? Fii curios sa afli ce il face fericit pe copilul tau si accepta faptul ca pentru el lucrurile ar putea fi foarte diferite.
  • Fa aceasta mica schimbare de perceptie: TOATE MOMENTELE DIFICILE SUNT OPORTUNITATI PENTRU A-MI PREGATI COPILUL PENTRU SUCCES.

Odata ce ai parcurs acesti pasi a mai ramas doar o singura intrebare:

  • Cum esti TU in momentele dificile? Ce simti si ce gandesti in clipele din care vrei doar sa supravietuiesti?

Pentru a merge mai departe este nevoie sa te gandesti la cea mai provocatoare experienta pe care o ai in acest moment cu copilul tau.

Descrie experienta voastra intr-un comentariu al acestui articol si in urmatorul articol vei afla cum poti schimba complet situatia.

Multumesc!

Cu drag,

Oana

Comments