Ce mi-a spus mama mea despre iubire? Cum mi-a aratat mama ce inseamna sa iubesc cu adevarat?

Mi-am dat seama ca aceste intrebari nu sunt deloc comode.

Mai ales daca nu te-ai gandit niciodata la ele.

Mama mea, pe care o iubesc foarte mult si care stiu ca ma iubeste enorm, nu mi-a spus niciodata ca ma iubeste, pana cand eu am ajuns la varsta de 39 de ani.

Este un om minunat! A fost profesoara de biologie intr-o scoala generala si isi facea meseria cu o foarte mare pasiune si dragoste pentru copii. Si acum, la 70 de ani, daca se intalneste pe strada cu fosti elevi, acestia stau de vorba cu ea de parca s-ar fi despartit ieri. Ii spun despre viata lor, despre copiii lor, despre pasiunile lor. Rad, glumesc, se vede si se simte multa emotie in glasul si in privirile lor. In Galati, orasul meu natal, de multe ori mi-a fost dat sa intalnesc oameni care-mi spuneau cu mandrie si bucurie in glas : “Mama ta,  mi-a fost profesoara de biologie la scoala 11!”

Da, mama a fost un dascal adevarat! Si-a iubit meseria, a iubit copiii si a facut totul cu foarte mare pasiune.

Imi amintesc cum facea disectii pe broaste, cum mergea cu copiii in tabere si excursii de tot felul. A fost un om foarte fericit si a daruit foarte multa iubire!

Cu toate acestea, mie, copilul ei, nu mi-a vorbit niciodata despre iubire.

Poate pentru ca in generatia ei iubirea era un subiect tabu, sau poate pentru ca atunci cand iubirea este foarte mare nu mai simtim nevoia sa vorbim despre ea, doar o exprimam cu toata fiinta noastra. Ce sens ar mai avea sa vorbim?

Totusi, un copil are foarte mare nevoie sa invete de la parintii lui cum sa isi exprime iubirea. Are foarte mare nevoie sa se stie iubit. Are foarte mare nevoie sa fie imbratisat. Are foarte mare nevoie sa auda ca este iubit!

Toti parintii isi iubesc copiii, si, cu toate acestea, cat de multi copiii se simt singuri, lipsiti de iubire si nepotriviti in aceasta lume straina! (dar despre asta iti voi vorbi intr-un alt articol)

Acum vreau sa-ti vorbesc despre mesajul pe care il transmite o mama copilului ei despre iubire. Si despre cat de mult influenteaza acest mesaj intreaga viata a copilului si a viitorului adult.

Am auzit de multe ori mesaje de genul : “ Iubirea este o prostie! Ce-ti trebuie sa iubesti? Nu vezi ca de cate ori iubesti, suferi? Mai bine gasesti un barbat care te iubeste si are grija de tine.”, sau “Iubirea, draga mea, nu tine de foame.”, sau “Mai lasa-ma draga cu iubirea asta. Viata este grea si cu iubirea nu faci nimic!”

Mama, iti multumesc din tot sufletul meu ca, desi nu mi-ai spus-o niciodata pana acum, m-ai iubit si mi-ai aratat atat de multa iubire! Si nu mi-ai spus niciodata ca iubirea este un lucru rau!

Ce ii invatam pe copiii nostri despre iubire?

Cand copiii mei erau mici, ii strangeam foarte tare in brate si le spuneam de zeci de ori : “Te iubesc! Te iubesc! Te iubesc! Te iubesc!” Poate si pentru ca in copilaria mea imi doream foarte mult sa aud asta si am decis ca eu le voi spune copiilor mei ca ii iubesc, ca sa fie siguri de asta.

Si cu toate astea, ma intrebam uneori, cand ei erau foarte mici: “Oare ce inteleg ei ca este iubirea?”

La un moment dat, cand fiul meu avea 3 ani, am prins curaj si l-am intrebat : “ Dragul meu, ce este iubirea?” M-a luat in brate, m-a strans cat a putut el de tare, in bratele lui mici si m-a pupat de multe ori pe fata… “Asta este iubirea, mami!”

Da, copiii stiu ce este iubirea! Nu au nevoie de explicatia acestui cuvant! Cand ajung la vremea “De ce-urilor”, intreaba despre multe, foarte multe lucruri, dar despre iubire nu au ce intreba, pentru ca STIU!

Ei stiu ca este cel mai minunat sentiment din Univers, stiu ca e singurul lucru care conteaza cu adevarat!

Insa noi, parintii, uitam de foarte multe ori asta si, prin tot ceea ce facem si spunem, ii facem sa se indeparteze de sinele lor real, ii facem sa uite cine sunt si de ce au venit pe acest pamant.

Ce vreau eu sa spun, de fapt?

Iubeste-ti copilul si arata-i asta in fiecare clipa! Mai ales atunci cand greseste, pentru ca atunci are cea mai mare nevoie de asta! Doar astfel va putea invata din greseli. Doar astfel va sti ca iubirea este mai presus de orice si ne ajuta sa depasim absolut orice provocare!

Ca mama, simt ca am o foarte mare responsabilitate. Pe de o parte sa le arat copiilor mei ca ii iubesc si ii accept exact asa cum sunt si pe de alta parte sa le amintesc ceea ce stiau atat de bine cand erau mici, si anume, ca iubirea este singura care conteaza cu adevarat!

Tu ce mesaj ii transmiti copilului tau despre iubire? Te-ai gandit vreodata la asta?

Dar mama ta ce ti-a spus despre iubire in copilarie? Si cum a influentat mesajul sau intreaga ta viata?

Te rog, impartaseste-ne experienta ta, printr-un comentariu la acest articol.

Multumesc!

PS: Experienta ta de viata este foarte importanta pentru noi toti, pentru ca ne va ajuta sa intelegem cum e mai bine sa facem astfel incat copiii nostri sa fie oameni intregi, autentici, iubitori, liberi si puternici.

Multumesc!

Cu drag,

Oana

Comments