Am fost provocata zilele trecute cand am primit o intrebare:

“Ce pedepse sa folosesc cu copilul meu? Ce pedepse functioneaza cel mai bine ca sa ma asculte fetita mea, care face numai ce vrea ea?”

Tentatia a fost nu mare, ci foarte foarte mare sa raspund rapid si sa spun punctul meu de vedere in privinta pedepselor.

Norocul meu ca in ultima vreme imi antrenez atentia si aleg sa raspund mai degraba decat sa reactionez.

De fapt, cred ca aici este cheia si in cazul pedepselor, dar, acum am nevoie de ajutorul tau, parinte drag.

Ti s-a intamplat vreodata sa ajungi la capatul rabdarii si sa apelezi la o pedeapsa pentru a-l convinge pe copilul tau sa faca ceea ce ii spui?

Ai avut si tu momente in care exasperarea si enervarea au pus stapanire pe tine atat de mult incat ai fost tentat sa-l lovesti?

Mie mi s-a intamplat de multe ori. Imi aduc aminte atat de bine senzatia aceea de preaplin urmat de explozie.

Au fost momente in care m-am controlat cu greu.

Au fost momente cand am tipat. Si tipatul acela era din toti rarunchii, de parca voiam sa dau afara toata enervarea si frustrarea.

Au fost si momente cand am apelat la pedepse.

“ Doua zile fara televizor si fara calculator” era, de exemplu, o pedeapsa la care ajunsesem sa apelez de fiecare data cand nu mai stiam ce sa fac.

Crezi ca toate acestea au dus la rezultatul pe care mi-l doream?

Nici pe departe!!!

Unde mai pui faptul ca, folosind des aceeasi pedeapsa copiii s-au obisnuit cu ea. “ OK. Stiu ca nu voi mai avea voie la televizor. Si?”

La un moment dat, au inceput  sa accepte din start pedeapsa.  Faceau ce voiau ei, asumandu-si faptul ca vor fi pedepsiti.

Iti suna cunoscut?

Cum reactioneaza copiii tai la pedepse?

Pentru ca sunt multi parinti care intr-un fel sau altul ajung sa se intrebe care sunt cele mai potrivite pedepse, te provoc la randul meu, acum, la o dezbatere:

Spune-mi, intr-un comentariu la acest articol:

Cum reusesti tu sa-i inveti pe copiii tai sa faca distinctia dintre corect si gresit?

Folosesti pedepsele? Daca da, ce fel de pedepse?

Am sa astept cel putin zece comentarii si apoi, pe baza raspunsurilor voastre, voi reveni cu un articol in care vom vedea ce functioneaza in cazul pedepselor pentru a-i ajuta pe copii sa inteleaga ce este corect si ce este gresit.

Iti multumesc ca esti aici si impartasesti cu toti acei parinti care au nevoie.

Cu drag,

Oana

Comments