vanzatorul de cirese2Astazi vreau sa iti povestesc o constientizare foarte puternica pe care am avut-o datorita unui domn foarte simpatic pe care l-am cunoscut la piata.

Este un barbat de aproximativ 50 de ani, care vinde cele mai bune cirese pe care le-am mancat vreodata.

Il intalnesc in fiecare dimineata si este plin de energie si voie buna. Vorbeste cu toti oamenii care trec pe langa taraba lui, are o privire blanda si vesela si spune lucruri foarte profunde si intelepte.

Zilele trecute, de exemplu, dupa ce mi-a explicat de ce pe eticheta de prêt era scris cuvantul “NEGOCIABIL”, s-a uitat in ochii mei si mi-a spus, fara nici o alta introducere:

“Sa inveti cat poti de mult.”

“Sa invat?” am intrebat curioasa si amuzata, gandindu-ma oarecum uimita cum de mi-a spus tocmai mie asta.

Eu m-am nascut pentru a invata, as putea spune.

Nu m-am oprit niciodata din invatat.

Pe langa o facultate tehnica si una in management, am facut pana acum zeci de cursuri de dezvoltare personala, NLP, psihologie, training, facilitare, coaching si spiritualitate.

Sunt dependenta de citit si profit maxim posibil de orice oportunitate pentru a invata ceva si pentru a ma dezvolta.

Si, tocmai mie imi spunea el asta.

Hm… aici era ceva ce aveam nevoie sa stiu.

Asa ca am ramas cateva clipe langa el si l-am intrebat :

“Cat de mult sa invat?”

“Pai, cum sa iti zic eu domnisoara, sa inveti mult. Sa inveti un tir, doua tiruri. Sa nu te opresti niciodata din invatat!”

“Interesant. Dar de ce sa invat atat?”

“PENTRU CA DOAR CARTEA TE DUCE SPRE LUMINA!” mi-a raspuns el privindu-ma in ochi si, in acea clipa, am simtit amandoi ca stim despre ce este vorba.

Ceea ce imi spunea, eu traisem de multe ori si imi era foarte clar ca si el trecuse prin asta.

Fara cunoastere ramanem in intuneric, conditionati de fricile noastre, ingraditi de limitarile noastre si ale oamenilor din jurul nostru.

“Sa inveti domnisoara. Sa inveti mereu. Pentru ca uite, tara asta se intoarce iar la feudalism, numai pentru ca oamenii nu mai invata.”

Apoi, fara nici o legatura, parca, a continuat:

“Uite, iti dau 2 milioane de lei pe zi, daca vii aici in piata sa vinzi cirese. Vii?”

“2 milioane?” am intrebat uimita. Mintea mea a facut imediat calculul cat inseamna asta pe luna si a tras concluzia ca nu e rau deloc pentru un astfel de job, nu?

“Da. Vii? Iti dau si un costum national si vinzi cirese. Ce spui?”

Recunosc ca mi s-a parut extraordinara propunerea lui.

Nu pentru banii pe care mi-i oferea, ci pentru experienta de a vorbi cu oamenii, asa cum o facea el. Pentru experienta de a fi in preajma unui om intelept, care stie calea spre lumina si transmite oamenilor un mesaj atat de simplu si autentic, intr-o piata de fructe.

I-am multumit pentru oferta, zambind si i-am spus ca din pacate nu pot accepta, insa el o face foarte bine, asa ca nu are nevoie de mine.

“Sa inveti domnisoara. Sa inveti.” A repetat el apoi… “Pentru ca esti tare frumoasa.”

Nu pot sa iti spun ce am simtit cand l-am auzit. Eram nemachiata, deloc aranjata, nici prin cap nu imi trecea ca as putea fi frumoasa.

Cuvintele lui mi-au dat multa bucurie si incredere si o senzatie extraordinara de comuniune.

Am simtit atunci adevarul vorbelor : “In fiecare clipa ne oglindim in ceilalti oameni. Vedem la ceilalti exact ceea ce nu vedem la noi. Apreciem sau judecam exact calitatile pe care le avem noi si nu stim de ele.”

Ceea ce vazuse el la mine, era in el, intr-un mod foarte evident.

Nu vorbesc despre frumusete fizica. Vorbesc despre acea lumina din priviri, acea bucurie si impacare pe care o are un suflet intelept.

Vorbesc despre acea energie pe care o emana un om impacat si iubitor.

Vorbesc despre acea bunatate pe care o emana toata fiinta lui.

Te-ai gandit vreodata cum se atrag oamenii?

Te-ai intrebat vreodata de ce unele persoane care tie ti se par urate, au parteneri foarte frumosi care le iubesc ?

Eu m-am intrebat la un moment dat, cand nu intelegeam de ce sunt singura, desi, “aratam mult mai bine decat alte femei”.

Ei bine, raspunsul este simplu.

Oamenii sunt atrasi de energia pe care o emani. De acea lumina din privirea ta si de autenticitatea ta.

Nu conteaza aproape deloc aspectul fizic, crede-ma.

In drum spre casa m-am gandit apoi: “Ce simpla si frumoasa poate fi viata! Cat de frumosi sunt oamenii atunci cand isi dau voie. Si cat de linistitor este faptul ca stiu ca sunt multi oameni pe aceeasi cale cu a mea, indiferent de locul in care isi transmit mesajul.”

Ce am vrut sa iti spun cu acest mic articol?

“Sa inveti mereu. Sa nu te opresti niciodata din invatat.”

Si sa iti sustii cat poti de mult copilul pentru a invata.

Nu cu scopul de a face bani multi. Nu cu scopul de a avea un statut social cat mai inalt. Nu cu scopul de a pune diplomele pe perete si a te mandri cu ele.

Cu singurul scop care conteaza cu adevarat: Pentru evolutia sufletului tau si pentru a-ti gasi calea spre lumina. Pentru acea licarire din privirea ta pe care o aduce cunoasterea si intelepciunea.

Si..pe langa asta, ar mai fi un singur lucru:

Fii autentic!

In fiecare clipa a vietii tale, fii prezent si atent la tot ce se intampla. Exprima cu maxim de sinceritate tot ceea ce simti, iubeste-te si iubeste oamenii.

Restul va veni de la sine, apoi. Vei vedea!

Cu drag,

Oana

Comments