alege_sa_fii_tuSunt foarte impresionata de reactiile pe care le-au provocat ultimele doua articole scrise de mine.

La inceput m-am bucurat, pentru ca am primit o multime de mesaje si am simtit ca foarte multi oameni au rezonat cu mine si cu povestea mea.

Apoi, pe masura ce am citit fiecare mesaj si am raspuns la fiecare intrebare, am simtit cum ma cuprinde tristetea.

„De ce este nevoie sa ajungem atat de departe in suferinta, pentru a ne trezi?”

Nu stiu sa raspund la aceasta intrebare.

Am fost acolo. Am trecut prin anii grei ai indepartarii de mine insami.

Am suferit si am cautat solutii pentru a iesi din capcana in care ma simteam prinsa.

Insa, in timp ce traiam toate acele momente, habar nu aveam ca eram singura persoana responsabila de tot ceea ce mi se intampla.

Habar nu aveam ca solutia este in mine insami si ca toate cautarile in exteriorul meu aveau sa esueze pana la urma.

Habar nu aveam ca nu contextele mele de viata erau dificile si nici oamenii din jurul meu nu erau mai buni sau mai rai decat altii.

Habar nu aveam ca doar in mine era cheia care ar fi putut rezolva toate durerile, conflictele si fricile mele.

Privind acum in urma imi dau seama ca am avut nevoie de foarte mult curaj pentru a opri acel carusel emotional in care traiam si pentru a reusi sa ma ascult cu sinceritate pe mine insami.

Ani intregi m-am luptat cu convingerile mele despre ceea ce insemna sa fiu o sotie buna, o mama buna pentru copiii mei si o femeie de succes.

Cum am reusit sa sparg toate aceste ziduri in care singura ma inchisesem?

Viata a facut asta pentru mine. A daramat pana in temelii castelul pe care il construisem in mintea mea. Si astfel nu am mai avut incotro.

Si totusi, sunt sigura ca exista si o cale mai usoara.

Nu este nevoie sa ti se destrame familia, sa fii complet dezradacinat, sa iti schimbi cariera sau sa pleci intr-o calatorie in jurul lumii, pentru a te regasi.

Acum sunt foarte multe experiente care te pot ajuta sa te reconectezi cu tine.

Tabere, cursuri de dezvoltare personala, vacante pe care le poti petrece singur sau cu partenerul de viata, cursuri de actorie, dans, sculptura, pictura, alpinism, navigatie, planorism, yoga, sporturi de tot felul.

Fiecare dintre aceste experiente te pot ajuta sa depasesti un moment dificil din viata ta!

Cu o singura observatie:

In timp ce le traiesti sa fii foarte atent la tot ce gandesti si la tot ceea ce simti.

Sa fii atent, fara sa judeci.

Sa observi, fara sa respingi.

Sa asculti, fara sa vrei sa te dezvinovatesti si fara sa cauti vinovati.

Sa te uiti la tine de parca te-ai vedea pentru prima oara, fara nici unul dintre gandurile pe care ti le spui de obicei despre tine.

Pentru ca mai apoi, dupa o perioada mai lunga sau mai scurta in functie de cat de atent vei reusi sa fii la tine insuti, sa ajungi intr-un loc in care accepti tot ceea ce traiesti, cu incredere, credinta si iubire si din acel moment sa poti face loc BUCURIEI in viata ta!

Pare usor? Pare greu?

Sincera sa fiu, nu are nici cea mai mica importanta cum ti se pare acum. Pentru ca experienta traita va fi oricum foarte diferita de tot ceea ce iti poti imagina.

Si din fericire poti parcurge acest drum alaturi de alti oameni care te pot sustine atunci cand simti ca te prabusesti. Nici nu stii cat de mult conteaza asta!

Daca te-ai regasit intr-un fel in povestea mea, ai nevoie doar de doua lucruri: de hotararea ta de neclintit de a-ti transcede suferinta si de oameni constienti, autentici si iubitori care sa te ghideze pe acest drum.

Astfel de oameni gasesti in comunitatea „Am incredere”, iar tabara „Alege sa fii tu!” este un context foarte potrivit pentru a incepe drumul catre tine insuti.

Continui discutia pe care am avut-o cu Zoia despre aceasta tabara, pentru ca experientele pe care le-am trait alaturi de ea in acesti ani au fost cele care au declansat procesul de vindecare prin care am trecut.

„Eu: De ce am nevoie ca să vin într-o astfel de tabără?

Zoia: De trei lucruri: de curaj să începi să te uiți la tine cu toată onestitatea, de deschidere pentru a avea propriile înțelegeri față de complexitatea vieții tale și de dorința de a-ți descoperi puterea interioară și de a o folosi.

Dacă toate lucrurile merg bine în viața ta, poți să vii în tabără ca să te distrezi și să dăruiești din cine ești. Avem în fiecare zi activități de dezvoltare a creativității și multe surprize distractive.

Eu: Ce facem în tabără? Este o tabără experientială, din cate stiu.

Tabăra pare că este formată din șapte ateliere, câte unul în fiecare zi și pare că este despre a sta în fiecare zi în sala de conferințe pentru a mai învăța ceva.

Spun “pare” pentru că, deși suntem în fiecare zi, aproximativ șase ore în sala de conferințe, pentru informații și activități, deși vorbim despre cum funcționează mintea, emoțiile, relațiile, despre încredere, iubire, obiective și intenții, cele mai importante momente din tabară sunt momentele de tăcere, momentele de reflecție individuală pentru că, ce rostește fiecare din înțelegerea sa interioară, este mult mai puternic decât orice învățătură din afară.

Tabăra aceasta este despre A FI si despre a lăsa vocea interioară să se exprime autentic.

Pentru aceasta activitățile sunt create în așa fel încât să te conectezi din ce în ce mai mult cu sufletul și cu darurile cu care ai fost înzestrat.

Este fascinant să văd oamenii descoperind ceva util pentru viața lor. Știi, sunt momentele acelea de grație în care ți se arată ceva, vine o înțelegere pe care întâi o simți, nu poți s-o pui imediat în cuvinte. Așa ceva nu îți poate da sau preda cineva.

Ce înseamnă util este foarte diferit pentru fiecare. Îmi aduc aminte că anul trecut, una dintre participante a venit pentru a rezolva o situație de cuplu și a plecat cu ceva extrem de util pentru oamenii din compania sa.  Când regăsești iubirea în tine, ceea ce ai de făcut în viața de zi cu zi, faci din iubire!

Intenția mea a fost și este să creez cel mai potrivit cadru pentru ca fiecare participant să găsească ceea ce este util pentru sine.

Eu: Multi cititori m-au intrebat daca pot veni impreuna cu partenerul lor.  I-ar ajuta să se înțeleaga mai bine?

Zoia: Eu cred că este de mare folos să fie partenerii de cuplu împreună, fie și numai dacă ne gândim la un singur aspect: ca să nu ne surprindă o zi în care zicem “mi s-a umplut paharul, nu mai suport!”.  Pentru asta este nevoie să fim atenți când suntem suport pentru celălalt și cât de autentici suntem cu noi înșine.

Știi că este o vorbă că mănânci un sac de sare cu un om și tot nu-l cunoști?

Sunt multe povești de viață în acest sens. Într-un cuplu se întâmplă adesea ca amândoi partenerii sau unul dintre ei să nu se manifeste exact așa cum simte pentru a nu-l supăra sau deranja pe celălalt sau, pentru că există niște convingeri împrumutate din generație în generație că trebuie să fii într-un anumit fel în cuplu. Când ambii parteneri sunt deschiși să-și vadă relația dintr-o altă perspectivă, aceea a onestitățiii față de sine, se întâmplă firesc ca cei doi să crească împreună și să se susțină unul pe altul pentru creșterea individuală.

Eu: Am o ultimă întrebare pentru că am văzut că vorbești despre mindfulness. Învățăm în tabară să trăim în această stare?

Zoia: Pentru mine mindfulness nu este și nici nu cred că trebuie să fie ceva complicat. Îmi place să transform conceptele complicate în pași concreți de acțiune, care să ne ajute în viața noastră de fiecare zi. Mindfulness, simplu spus, este atenție conștientă.

Ce înseamnă trăirea acestei vieți cu atenție-conștientă și, mai ales, la ce ne ajută?

Sunt o mulțime de cercetători în toate domeniile vieții și ne ajută enorm rezultatele cercetărilor lor. Fiecare dintre acești cercetători, timp de mulți ani uneori, observă și analizează câte un aspect al vieții până ajunge la anumite concluzii.

În tabară, ne transformăm pentru șapte zile într-un fel de cercetători ai propriei vieți, iar pentru asta folosim cel mai util instrument de cercetare – observarea în timp real a vieții. Toate activitățile și exercițiile sunt concepute în așa fel încât să ne arate de ce ne este de folos să trăim conștienți, nu să devină o povară, o sarcină în plus pe lângă toate celelalte pe care le avem. Zi după zi înțelegem că acest simplu instrument este extrem de puternic pentru a ne  elibera de măști, ziduri, greutăți și tot ce s-a mai depus peste ființa noastră autentică.

Îmi place ca viața să fie trăită ușor și înțelegerile să fie simple și utile în viața proprie.”

Aceasta tabara este o experienta cu adevarat speciala.

Am spus DA inca de anul trecut, la prima editie si voi merge din nou si in acest an pentru a fi alaturi de Zoia in misiunea ei de a-i sustine pe oameni sa fie fericiti.

Vrei sa vii si tu?

Mai multe detalii despre aceasta tabara gasesti la acest link.

Cand te hotarasti sa vii, scrie-mi la adresa oana@copiiminunati.ro. Sunt sigura ca Zoia va face o reducere pentru membrii comunitatii CopiiMinunati.

Cu drag,

Oana

Comments