valori1Te-ai intrebat pana acum care sunt valorile pe care vrei sa le transmiti copilului tau?

Poate stii foarte clar care sunt aceste valori sau poate nu te-ai gandit pana acum prea serios la acest aspect.

Oricare ar fi raspunsul la intrebarea mea, probabil ai observat pana in clipa de fata cum copilul tau a preluat valorile tale, doar urmarind ceea ce faci tu in fiecare zi.

Copiii invata de la noi in fiecare clipa. Invata din ceea ce suntem si facem noi si nu din ceea ce declaram atunci cand le tinem “prelegeri” despre cum ar trebui sa fie si ce ar trebui sa faca.

Pe masura ce cresc si interactioneaza si cu alti oameni pe care ii considera demni de urmat, ei isi creeaza propriul set de valori cu care pornesc in viata, convinsi fiind ca vor avea succes daca vor respecta acest “cod” pe care l-au invatat de la noi.

Ce face diferenta intre un adult fericit si unul nefericit?

Sunt foarte multe de spus la aceasta intrebare.

Din punctul meu de vedere stima de sine sanatoasa, libertatea, increderea, capacitatea de a trai in prezent, perseverenta, dorinta de evolutie si contributie sunt vitale pentru o viata fericita.

Deasemeni, iubirea, constienta, integritatea, empatia si respectul atat pentru sine cat si pentru toate fiintele de pe acest Pamant, sunt foarte importante pentru a avea relatii implinite si autentice.

Acestea sunt cele mai importante valori pe care imi doresc sa le transmit copiilor mei si pe care vreau din tot sufletul meu sa le exprim in fiecare clipa a vietii mele.

Pot sa le garantez copiilor mei ca vor fi fericiti daca vor respecta sistemul meu de valori?

Nu pot sa le garantez asta, insa, pot sa le arat exemplul fericirii mele si pot sa ii sustin sa fie ei insisi chiar si atunci cand unele dintre valorile pe care ei le exprima nu seamana deloc cu ale mele. Pentru ca nimic nu mi se pare mai important pentru un om in aceasta viata, decat sa fie el insusi si sa traiasca conform valorilor si credintelor proprii.

Asadar, ca parinti, participam la construirea setului de valori al copiilor nostri in fiecare clipa, fie ca o facem constient, fie nu.

De aceea te invit sa iti iei cinci minute de ragaz, si sa raspunzi la aceasta intrebare:

Care sunt calitatile pe care tu consideri ca este foarte important sa le aiba copilul tau cand va fi adult, pentru a fi fericit si pentru a avea success?

Scrie aceste calitati intr-un comentariu la acest articol.

Vom putea vedea impreuna astfel care sunt valorile cele mai importante pentru parintii din Romania anului 2014.

In partea a doua a acestui articol iti voi arata o analiza ce se bazeaza pe raspunsurile a 82.000 de adulti (nu neaparat parinti) din 54 de tari, ce au fost rugati să selecteze dintr-o listă de 11 calități, pe cele mai importante pe care un copil trebuie să și le însușească.

Diferentele dintre tari sunt notabile!

De exemplu, toleranța a avut cea mai mare frecvență de răspuns în Suedia (82,5% dintre respondenți au clasat-o pe primele locuri ca importanță). ÃŽn America aceasta a obținut un scor de 72%, în timp ce în Nigeria doar 19%.

Calitatea menționată de cea mai mare parte dintre estonieni a fost responsabilitatea (88,4%), iar egiptenii au ales credința (83,4%).

Insa, care sunt aceste 11 calitati si cum se situeaza Romania in statistici, iti voi arata in articolul urmator.

Pana atunci, scrie te rog un comentariu in care sa impartasesti cu noi valorile pe care vrei sa le transmiti copilului tau.

Cu drag,

Oana

Comments